Til innholdet

IKKE FRYKT FEIL OG MANGLER I TILSTANDSRAPPORTEN

Alle boliger har feil og mangler, i større eller i mindre grad. Du skal derfor ikke bli for skuffet når bygningssakkyndige finner et par når du skal selge. Alt eldes med tid, inkludert våtrom, vinduer, yttervegger og tak, og de som kjøper en brukt bolig, er forberedt på noen skavanker.

Når det er sagt, ønsker de fleste kjøpere seg minst mulig av dem. Får du en tilstandsrapport med flere feil og mangler enn du forventet, kan det være vel verdt det å gå gjennom dem og se hvilke du kan utbedre selv. I mange tilfeller krever det ikke mye, kun en mindre investering, litt selvinnsats og strategisk tilnærming. 

Eldre vinduer - Eldre vinduer får i mange tilfeller TG2 på grunn av alder. Dersom du erstatter vinduer med vinduer av samme størrelse, trenger ikke dette å være kostbart. Er du heldig, kan de nye vinduene forbedre energiattesten.

Ripete gulv - Bærer gulvet tydelig preg av hundens klør, barnas leker og høye hæler? Et ripete og slitt gulv kan ødelegge helhetsinntrykket til boligen, men kan være enkelt å utbedre. Har du parkett, kan gulvet slipes til å se ut som nytt. Du kan også legge nytt gulv. Dette koster rundt 700-1500 per kvadratmeter, inkludert arbeidskraft og mva. Tar du jobben selv, koster materialene i seg selv rundt 400 kroner kvadratmeteren. 

Bruksslitasje på inventar - Det kan godt være at både badet og kjøkkenet er i god stand, men at inventaret bærer preg av årene. Da kan en enkel utbedring være å bytte ut fronter på inventaret, eller pusse og male overflatene. Er det snakk om mye slitasje, kan man bytte ut inventaret i sin helhet. 

Lavt rekkverk - Mange opplever å få TG2 på balkong, terrasse og trapp på grunn av for lavt rekkverk. Dette er rett og slett fordi kravene har blitt strengere de siste årene, og det kreves høyere rekkverk. Dette kan i noen tilfeller være mer komplekst, eksempelvis på balkonger. Nytt rekkverk på terrasse og trapp er imidlertid oppgaver man kan ta selv om man er litt fingernem, eller man kan overlate det til en snekker. 

Slitne dører - Har du dører som er slitt, som subber i dørterskelen eller er vanskelige å åpne? Dører som subber, kan du forsøke å stramme opp - stramme skruene på hengslene. Dersom døren fortsatt er vrien, eller rett og slett falleferdig, kan du bytte den ut. En dør koster ca. 1000 kroner. 

Avgrenset råte - Er det avdekket råte, er det potensielt en alvorlig mangel, men det er ikke alltid det. Råte som har rammet et avgrenset område, kan og bør utbedres. I mange tilfeller slipper du billig unna ved å kun erstatte enkelte bord. Slik stopper du et kostbart problem fra å utarte seg og du fjerner den skumle råte-benevnelsen fra tilstandsrapporten.

Skadet maling - Har du maling i tak eller på vegger som har begynt å sprekke opp, eller er preget av risper og tusjstreker? Skadet maling får hele boligen til å se litt shabby ut, noe som betyr at du burde male om. Før du gjør dette, må gammel, løs maling fjernes først og resterende kanter og hull bør slipes og sparkles. 

Manglende lekkasjestopper og komfyrvakt - I 2010 kom det krav om at alle rom med vann installasjoner skal ha lekkasjestopper dersom det ikke er sluk eller vanntettgulv i rommet. Gitt at dette er et relativt nytt krav, er det en vanlig mangel at boligen mangler lekkasjestopper. Disse er imidlertid ikke dyre, og er dermed en enkel måte å fjerne en TG2. 

I 2010 kom det også krav om fastmontert komfyrvakt i alle nye boliger. Eventuelle oppussinger som medfører ny kurs til komfyr skal også inkludere komfyrvakt. Fast montering, som det er krav om, må utføres av en elektroinstallatør. 

 

Større feil og mangler

Alle feil og mangler kan utbedres, men i flere tilfeller prislappen blir såpass høyt at det setter eventuell fortjeneste ved salg i spill. Når det kommer til større feil og mangler, er det med andre ord stor sjanse for at du ikke tjener noe på å utbedre dem - i verste fall kan du tape store summer. Eksempler på tiltak som gjerne er for dyre å utbedre er:

  • Renovere gammelt bad
  • Rette opp i skjevhet i konstruksjon
  • Legge nytt tak
  • Utbedre omfattende råteskader

Når det kommer til oppussing før salg, gjelder det å holde seg til de mindre feil og manglene. Disse lar seg gjerne utbedre til forholdsvis lav kostnad, og gir ikke bare høyere verdivurdering - jo færre skavanker, desto høyere tillit har kjøper til boligen, og desto mer sannsynlig er det at hen legger inn et bud. 

Har du spørsmål til hva du bør gjøre eller ikke gjøre før salg? Da kontakter du oss her