Til innholdet

Drømmehytten på Skrim - Ekte fjellidyll gjennom alle årstider! 2 sov. 1 bad. Anneks.

Orremyrveien 44
Prisantydning 2 700 000 , -
Boligtype: Hytte
P-ROM: 52
BRA: 65 m²
Soverom: 2
Byggeår: 1961
Tomtareal: 1200 m²
Bestill salgsoppgave Last ned salgsoppgave

Ansvarlig megler
Arnfinn H. Sørhaug

Arnfinn H. Sørhaug

Kort om eiendommen

Velkommen til Orremyrveien 44!

Hytten byr på 2 koselige soverom og et komfortabelt bad, perfekt for den lille familien eller vennegjengen som verdsetter kvalitetstid i naturens favør.

Den solide konstruksjonen kombinerer tidløs estetikk med moderne bekvemmeligheter, slik som et fullt utstyrt kjøkken og en innbydende peisovn i stuen. Nyt din morgenkopp med kaffe på den romslige terrassen, omgitt av Skrims fredelige natur. Tomta har gode solforhold fra morgen til kveld.

Du befinner deg midt i et fantastisk nettverk av skiløyper om vinteren og et bredt utvalg av turmuligheter året rundt.

Dette er din sjanse til å eie et stykke av det idylliske fjellparadiset i Skrim!

Ta kontakt med megler for mer informasjon og for å avtale visning!

Finn.no: Lokalområde

SKRIM

Adresse

Orremyrveien 44 3648 Passebekk

Adkomst

Se kartskisse i FINN.no-annonse for veibeskrivelse. Det vil bli skiltet med Z-Eiendom visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i etablert område for fritidsbebyggelse.

Nærområdet

Skrim byr på flotte turopplevelser både sommer og vinter. Sommerstid er det idylliske badevann, gode fiskemuligheter (med fiskekort) og mye bær og sopp å finne.

Terrenget er hovedsakelig lett kupert, men tilbyr også krevende fjellpartier for den som måtte ønske det. Det er et omfattende merket løypenett, både sommer og vinter, hvor ca. 90 km, skiløyper kjøres opp med to-spors-løypemaskin eller snøscooter. Vintrene er snøsikre på Skrim, og løypenettet er blant de beste i Kongsberg. Løypene er en del av det regionale løypenettet som forbinder Vestfold med Hardangervidda. Turistforeningen har flere hytter innover i fjellområdet og det er fine utfluktsmuligheter til f.eks. "Styggemann" som er et kjent utsiktspunkt.

Fra Skrim er det ca. 40 minutters kjørevei til golfbane og skisenteret i Kongsberg. Således er det ikke problematisk når de yngste søker mere fart og spenning enn de flotte oppkjørte løypene i Skrimfjella kan by på. Alpinløypene i Kongsberg byr for øvrig på turer av varierende vanskelighetsgrad, slik at de fleste vil finne utfordringer som passer for alder, kondisjon eller dagsform. Alpinbakker finnes og så i Bergerbakken (Hvittingfoss) som nås på ca. 30 minutters biltur.

Klikk deg inn på VisitSkrim sin youtube kanal for flotte videoer, både sommer som vinter! Se for øvrig mer informasjon på www.visitskrim.no.
Link (kopieres til nettleser): https://www.youtube.com/channel/UCaaMM-bGEJjO5yrq-2s3mZw


Se for øvrig vedlagte nabolagsprofil i prospektet.

Type, eierform og byggeår

Hytte Selveier, oppført i 1961, modernisert i 2004

Bygninger og byggemåte

Fritidsbolig fra 1961 som i 2004 ble på og ombygget, det ble oppført et anneks/bod i 2013.

Fritidsboligen er fundamentert på solide betongpilarer, kombinert med en blanding av betong, stein og lettklinkerelementer, noe som reflekterer byggemåten fra dens opprinnelige byggeår. Området rundt boligen er stort sett flatt, noe som gir enkel tilgang. Vannforsyningen til boligen kommer fra et felles borehull som den deler med to andre naboer gjennom plast/PEL-rør. Selv om det eksakte tidspunktet for når denne vannforsyningen ble lagt er ukjent, er rørsystemet solid og inneholder også en varmekabel for både vann- og avløpsledning. Avløpssystemet er tilknyttet et privat fellesanlegg i området, og det er en kum/kvernpumpe i det tekniske rommet som ble installert i 2020.

Overflaten av fritidsboligen er beskyttet med kreosotbehandlede takbord, og undertaket er laget av rupanel dekket med asfaltpapp. Utvendige beslag av plastbelagt/lakkert stål komplementerer byggets estetikk, mens renner av treverk gir en tradisjonell følelse. Den utvendige delen av boligen er kledd med en stående panel som går hånd i hånd med konstruksjonene fra byggeåret. Plassbygd takkonstruksjon er utført med sperrer og et undertak av rupanel. Boligens himling mot loftet er isolert med mineralull av varierende tykkelse.

Videre er det trevinduer med dobbelt glass som gir god isolasjon, mens døren fra badet har to lag med energiglass. Hoveddøren er også godt isolert, panelet og har en vakker beiset overflate. Til slutt er terrassen bygget med impregnerte materialer, med et malt/beiset rekkverk som gir et harmonisk preg.

Når det gjelder annekset eller boden, er det bygget på solide betongfundamenter som er plassert direkte på fjellet. Det inneholder en gulvkonstruksjon med isolert trebjelkelag og en veggkonstruksjon med 100 mm bindingsverk. Et av rommene er fullstendig isolert og panelet, og det har finerte ytterdører samt vinduer med dobbelt energiglass. Taket er plassbygget med sperrer, og det er også isolert mot loftet i det innredede rommet. Annekset har også strøminnleggelse, med belysning og stikkontakter, og en solid trapp av impregnerte materialer. Det er viktig å merke seg at dette tilleggsbygget ikke er dekket av avhendingsloven på samme måte som fritidsboligen.

Antall rom

Soverom: 2, Bad: 1, Antall rom: 3

Fritidsbolig: Bad , Stue/kjøkken , Soverom , Soverom 2, Vindfang , Gang
Anneks/Bod: Bod , Bod/oppholdsrom

Det er den faktiske bruken av rommet på markedsføringstidspunktet som er avgjørende. Bruken av rommet kan være i strid med byggeteknisk forskrift og/eller mangle godkjennelse hos kommunen for den aktuelle bruken.

Arealer og fordeling per etasje

Primærrom: 52 kvm, Bruksareal: 65 kvm

Arealer er hentet fra tilstandsrapporten og er ikke kontrollmålt av megler.

Arealet av primære rom (P-ROM) er primærrommenes nettoareal (NTA) og arealet som opptas av innvendige vegger mellom disse rommene. Bruksareal (BRA) er det måleverdige arealet som er innenfor omsluttede vegger målt i gulvhøyde (bruttoareal minus arealet som opptas av yttervegger). Se vedlagte rapport i salgsoppgave for nærmere beskrivelse av arealbetegnelser. Arealene er kun oppmålt av takstmann og ikke kontrollert/oppmålt av megler. Boligens bruttoareal (BTA) angis ikke lengre i tilstandsrapporter som følger forskrift i endret Avhendingslov gjeldende fra 1/1-2022.

Møblering / utstyr

Selges møblert/utstyrt etter nærmere avtale. Gjenstander av affeksjonsverdi og personlige ting medfølger ikke.

Standard

Fritidsboligen på Skrim har et innbydende interiør som kombinerer tradisjonell sjarm med moderne funksjonalitet. Innendørs finner man en blanding av parkett, heltregulv og fliser på gulvene, som gir en varm og komfortabel følelse under foten. Vegger og himlinger prydes av malt og beiset panel, hvilket bidrar til boligens koselige atmosfære. Alderen på materialene varierer, og det gir en fin kombinasjon av tidløs estetikk og holdbarhet.

Boligens strukturelle grunnlag består av et isolert trebjelkelag med stubbloft. Selv om det underliggende tregulvet eller trefiberplatene danner et solid fundament, er statusen på vindtettingen i det originale stubbloftet ikke fullstendig kjent. Kryprommet er bare delvis undersøkt av takstmann fra enden av bygget, noe som gir potensial for ytterligere undersøkelser av kjøper, om ønskelig.

En av de fremtredende egenskapene ved denne fritidsboligen er den autentiske pipen som stammer fra byggeåret. Den er konstruert av teglstein og har et beskyttende lag av puss. En praktisk sotluke er plassert mot kjøkkenet, mens en koselig peisovn er sentralt plassert i stuen, perfekt for kalde kvelder. De innvendige dørene er malt og har strukturer av ramtre og speil. En av disse dørene har også et glassinnslag. Dørene reflekterer en blanding av byggeårets design og de som ble introdusert i 2004.

Badet, selv om det ikke er designet som et tradisjonelt våtrom, gir en komfortabel opplevelse med sitt heltregulv og malt panel på veggene og i himlingen. Det er utstyrt med grunnleggende fasiliteter som servant, dusjkabinett og toalett, samt mekanisk ventilasjon. En inspeksjon av rommet fra soverommet avslørte ingen unormale forhold, med en relativ luftfuktighet på 8 %.

Kjøkkenet gir en hjemmekoselig, men funksjonell atmosfære. Innredningen består av kabinetter laget av folierte trefiberplater, mens frontene er enten finerte eller av heltre. En robust benkeplate med en høytrykkslaminert overflate står i kontrast til en moderne komposittvask. Kjøkkenet er designet for å romme både en komfyr og integrerte hvitevarer som kjøleskap og oppvaskmaskin. Som et praktisk tillegg sørger en kjøkkenventilator for effektivt avtrekk.

Øvrig teknisk info om boligen (utdrag av tilstandsrapport):
Vannrør av plast/pvc. Dette er ikke et rør i rør system. Lagt varmekabel langs deler av rørstrekk. Stoppekran i teknisk bod. Det er avløpsrør av plast. Pumpe på deler av anlegget på badet. Boligen har ventiler i vegger. Forøvrig naturlig ventilasjon. Varmtvannsbereder med kapasitet på ca. 80 l. Elektrisk anlegg med åpent ledningsnett. Utv. inntaktboks med automatsikringer og jordfeilbrytere. 25 amp hovedsikring og 4 fordelingskurser. Det er påvist brannslukker og brannvarsler.

Tilstandsrapport og angivelse av tilstandsgrader

Det foreligger en tilstandsrapport datert 12.10.23 med befaringsdato 28.09.23 fra Auen Takst AS / Anders Auen som er en uavhengig og autorisert Takstmann.
 
En tilstandsrapport er en utvidet teknisk rapport utarbeidet av en autorisert takstmann. Tilstandsrapporten, hvor innholdet i denne er regulert i egen forskrift, gir en vurdering og beskrivelse av eiendommens byggverk og bygningsdeler som takstmannen har observert, og som normalt vil være av betydning ved salg av eiendommen. Den bygningssakkyndige undersøker rom og bygningsdeler slik det kommer frem av Forskrift til avhendingsloven. Rapporten fremhever vanligvis ikke positive egenskaper ved boligen. Det er opp til selger å avgjøre hvorvidt det skal innhentes slik rapport eller ikke ved salg av eiendom. Både tilstandsrapport og selgers egenerklæringsskjema følger som vedlegg til salgsoppgaven for denne eiendommen.
 
Boligen har tilstandsgrader oppsummert som følger;
- 2 stk. tilstandsgrad 0 (TG0 grønn) - ingen avvik.
- 8 stk. tilstandsgrad 1 (TG1 - lys grønn) - mindre eller moderate avvik.
- 0 stk. tilstandsgrad 2 (TG2 - lys gul) - avvik som ikke krever tiltak.
- 13 stk. tilstandsgrad 2 (TG2 - mørk gul) - avvik som kan kreve tiltak.
- 1 stk. tilstandsgrad 3 (TG3 - rød) - store eller alvorlige avvik.
- 0 stk. tilstandsgrad IU - konstruksjoner som ikke er undersøkt.
 
TG-2 anmerkninger (mørk -gul) er relatert til Utvendig > Taktekking, Utvendig > Nedløp og beslag, Utvendig > Veggkonstruksjon, Utvendig > Takkonstruksjon/Loft, Utvendig > Vinduer, Utvendig > Dører, Utvendig > Balkonger, terrasser og rom under balkonger, Innvendig > Etasjeskille/gulv mot grunn, Innvendig > Pipe og ildsted, Tekniske installasjoner > Ventilasjon, Tekniske installasjoner > Elektrisk anlegg, Tomteforhold > Utvendige vann- og avløpsledninger og Utvendig > Anneks/bod generelt.
TG-3 anmerkninger (rød) er relatert til Våtrom > Generell > Bad. Konferer med megler angående badet tilstand.

Inngående beskrivelse av anmerkningene følger av tilstandsrapporten.

Det er kun TG-2(mørk gul) og TG-3(rød) som kommenteres særskilt, for øvrig vises det til tilstandsrapporten.

Både tilstandsrapport og selgers egenerklæring, utgjør en integrert del av denne salgsoppgaven, som kjøper forventes å gjøre seg kjent med. Tilstandsrapporten gir opplysninger om eiendommens tekniske tilstand.

Oppvarming

Peisovn ellers øvrig elektrisk oppvarming.
Det ble utført tilsyn og feiing den 16.08.2019. Det er ikke registrert avvik eller anmerkninger på bruksenheten ifølge Kongsberg kommune.

Parkering

Parkering på egen eiendom. For øvrig gjelder kommunale/lokale bestemmelser for parkering i terreng/nærområde.

Areal og eierform

Areal: 1 200 kvm, Eierform: Festet tomt, Festeavgift: 3115

Festetomt hvor grunneier/bortfester er Ivar Arneberg

Årlig festeavgift kr 3115,-
Neste regulering av festeavgift er 01.01.2027
Festekontrakten løper videre etter tfl. §33
Er rett til fornyelse
Festeavgiften reguleres etter konsumprisindeks, hvert 10. år.
Gyldig overdragelse til andre er betinget av grunneierens samtykke, og dette gjøres ved signatur på skjøtet og/eller signatur på transport av festekontrakt.
Bortfester ønsker ikke å benytte forkjøpsretten
Mulighet for innløsing av festetomten? Normalt ikke, men grunneier gjør unntak i enkelte tilfeller

Festekontrakt - vilkår er tinglyst den 31.01.1963 med dagboknr. 178-4/26 som en pengeheftelse i festerett og følger vedlagt i salgsoppgaven.

Tomt og hage

Naturtomt med gode solforhold fra morgen til kveld.

Eier

Bente Brekke Arne Johansen

Vei, vann og avløp

Felles privat vei inn i hyttefeltet. Bomvei fra offentlig vei.
Eiendommen er tilknyttet vann via felles privat borehull med flere.
Det er helårs privat kloakk/avløp. Koblet til Skrim Vann og Avløpsselskap AS.

Reguleringsforhold

Kommuneplan/Kommunedelplan:
Eiendommen ligger i område som i kommuneplanen/kommunedelplanen er avsatt til Fritidsbebyggelse,Nåværende // Kommuneplan (22.06.2022).

Gjeldende regulering:
Eiendommen ligger i område som reguleres av Id 343R, Omholtfjell (11.03.2009), reguleringsformål; Fritidsbebyggelse. Og av Id 343R11, Omholtfjell, ny veg ved Orremyr (25.04.2022), reguleringsformål; Fritidsbebyggelse.

Bebyggelsesplan:
Eiendommen eller del av eiendommen omfattes ikke av en bebyggelsesplan etter eldre plan og bygningslov.

Midlertidig forbud mot tiltak:
Eiendommen eller del av eiendommen ligger ikke innenfor et område med nedlagt midlertidig forbud mot tiltak.

Regulering under arbeid:
Det er ikke igangsatt planleggingsarbeider på et område som berører/inkluderer eiendommen.

Planforslag:
Det eksisterer ikke planforslag som berører eiendommen.

Alle opplysninger fra Kongsberg kommune.

Ferdigattest

Kommune opplyser om at "Vi finner ingen sak på original fritidsbolig. Kun på tilbygg.". Megler har derfor ikke hatt anledning til å kontrollere hva som er byggemeldt/godkjent på eiendommen. Forholdet til manglende ferdigattest for eldre bygg er tatt inn i lovteksten i  plan- og bygningslovens § 21-10 femte ledd "Ferdigattest utstedes ikke for tiltak det er søkt om før 1. januar 1998".

Lovlighet (ref. tilstandsrapport):
Fritidsbolig: Det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger, men det er avvik fra disse. Et soverom er tatt bort til fordel for større kjøkken. Annen innredning av gang i tilbygg.
Anneks/bod: Det foreligger ikke tegninger.

Prisantydning

2 700 000,-

Beregnet totalkostnad

2 700 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 000,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 67 500,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 700 000,-)) 172,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) -------------------------------------------------------- 80 842,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 2 780 842,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Betalingsbetingelser

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler, på meglers klientkonto, senest på siste virkedag før overtagelsen finner sted.

Takst / tilstandsrapport

Utført av : Anders Auen Takstdato : 28.09.2023 Formuesverdi : 79 834,-

Energiforbruk og energimerking

Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter G

Forsikring

Tryg Polisenummer: 5123449 Premie: 3176

Kommunale avgifter

Kr. 2 770,11 pr. år Fakturert beløp i 2022. Dekker Feiing og renovasjon. Løpende gebyr brukes for å fordele en årlig kostnad på flere innbetalinger.

Andre utgifter:
Årskort Skrimveien/Digerhaugveien p.t. kr. 2.300,-
Brøyting internveier/gårdsplass, p.t. kr. 4.050,-
Skrim vann og avløp (gjelder kun kloakk) p.t. kr. 5.550,- (egen aksjepost som kan gi utbytte ved overskudd)
Privat vannforsyning, borehull med naboer p.t.ca. kr. 2.000,-
Frivillig løypekjøring.
Skrim hytteeierforening (frivillig) kr 350,-

Formuesverdi - tidligere omtalt som ligningsverdi

Ligningsverdi dersom eiendommen benyttes som primærbolig:79 834,-

Oppgitte beløp er innhentet fra Skatt sør og er senest kjente verdi som er pr. inntektsåret 2020.

Konsesjon/odel

Eiendommen er ikke konsesjons- eller odelsbelagt.

Oppgjør

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted. Opptjente renter utover 1/2 R, tilfaller selger.

Meglers vederlag (betales av selger):

Tilrettelegging (Kr.16 950)
Tingl. hjemmelserklæring - Statens Kartverk (Kr.585)
Garantiforsikringspremie (Kr.3 100)
Provisjon (kr. 61 875)

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Sødeberg&Partners/HDI GLOBAL SPECIALITY SE, som dekker selgers mangelsansvar etter avhendingsloven. Forsikringen gjelder fra budaksept, dersom det er mindre enn 12 måneder til overtagelse. Er det mer enn 12 mnd. til overtagelse, gjelder forsikringen først fra overtagelse. Dersom det ikke blir avtalt overtagelsesdato samtidig med budaksept, gjelder forsikringen først fra overtagelsen. Forsikringen dekker ansvar begrenset til eiendommens salgssum, dog begrenset oppad til kr. 10 millioner. Forsikringen løper i perioden kjøper kan reklamere, dog maksimalt 5 år fra overtagelse av eiendommen. Unntak fra forsikringsdekningen er inntatt som standard tekst i egenerklæringen. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring, som er vedlagt salgsoppgaven. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring. Egenerklæringen er lagt ved salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Z Eiendom as formidler Boligkjøperforsikring Fra HELP Forsikring AS. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.
Egenandel kr 4 000,- påløper i tvistesaker. Du kan ta kontakt med megler for å få informasjon om boligkjøperforsikring eller lese mer på help.no. Forsikringen tilbys kun til privatpersoner som kjøper eiendom til eget eller nærmeste families bruk, og det er en forutsetning at kjøpsavtalen reguleres av avhendingsloven. Ved kjøp av landbrukseiendom/småbruk, er det kun forhold til tilknyttet til våningshuset som omfattes av forsikringen. For nærmere detaljer henvises det til forsikringsvilkårene. Megler mottar kostnadsrefusjon fra Help.

Andre opplysninger

Det er ikke innhentet særskilte opplysninger om evt pålegg fra e-verk eller brann/feievesen.

Integrerte hvitevarer medfølger i handelen. Øvrige hvitevarer medfølger ikke i handelen, med mindre det klart fremgår av prospektet hvilke hvitevarer som medfølger.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av BankID.

Finansiering

Z Eiendom as setter deg gjerne i forbindelse med en dyktig finansiell rådgiver i Sparebank1 Sørøst-Norge. Kontakt din megler om dette.

Tinglyste rettigheter og servitutter

Det er innhentet kopi av servitutter som kan være av interesse å lese innen budgivning. Disse kan lastes ned fra internett eller be om kopi fra megler.

Heftelser som skal følge eiendommen:

Dagboknr. 178-4/26, tinglyst 31.01.1963 - Festekontrakt - vilkår  
festetid: 50 år
ÅRLIG AVGIFT NOK 48
BESTEMMELSER OM REGULERING AV LEIEN
BESTEMMELSE OM BEBYGGELSE
BESTEMMELSER OM OVERDRAGELSE AV KONTRAKTEN
MED FLERE BESTEMMELSER
Gjelder feste
Gjelder denne registerenheten med flere

Eiendommen selges med de tinglyste heftelser/servitutter som påhviler eiendommen. Det vil kun være selgers eventuelle pengeheftelser som vil bli slettet. Kjøper bekrefter å være kjent med og aksepterer at øvrige heftelser/servitutter vil bli stående på eiendommen. Det er kjøpers ansvar å sørge for at hans bankforbindelse blir gjort kjent med disse forhold og at kjøpers eventuelle lån for kjøp av eiendommen, er gitt på disse vilkår.

Finn.no: Visningstekst

Vi må vite på forhånd om du kommer ved annonsert fellesvisning og ber deg ta kontakt i god tid før annonsert tidspunkt for å avtale visning på angitt dag. Bruk "visningspåmelding" i FINN-annonsen for påmelding. Husk å bestille salgsoppgaver digitalt så er du godt forberedt. Visninger hvor det ikke er påmeldte senest 2 timer før annonsert visning, vil ikke bli avholdt.

Overtagelse

Avklares i forbindelse med budgivning.

Lovanvendelse

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Lov om hvitvasking

I henhold til Lov av 6. mars 2009 nr. 11 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering(Hvitvaskingloven) er megler forpliktet til å gjennomføre legitimasjonskontroll. Dette innebærer blant annet plikt for meglerforetaket til å foreta kundekontroll av begge parter i handelen, herunder plikt til å foreta kontroll av reelle rettighetshavere der kjøper (budgiver) opptrer på vegne av andre enn seg selv. Endelig kundekontroll av kjøper skjer senest på kontraktsmøtet. Dersom kundekontroll ikke kan gjennomføres, kan ikke meglerforetaket bistå med gjennomføring av handelen, herunder foreta oppgjør. Meglerforetaket er videre forpliktet til å rapportere «mistenkelig transaksjoner» til Økokrim. Med «mistenkelige transaksjon» menes transaksjon som mistenkes å involvere utbytte fra straffbar handling eller som skjer som ledd i terrorfinansiering. Manglende mulighet for kundekontroll kan også være et forhold som gjør transaksjonen mistenkelig. Det kan ikke gjøres ansvar gjeldene mot meglerforetaket som følge av at meglerforetaket overholder sine plikter etter Hvitvaskingsloven.

Oppdragsansvarlig

Z Eiendom AS
Postboks 55
3106 Nøtterøy
Foretaksregistrert org.nr.: 982832632
Laster kart..

Arnfinn H. Sørhaug

Eiendomsmegler MNEF

Har du spørsmål angående eiendommen?

Kontakt Arnfinn H. Sørhaug

Trenger du hjelp vedrørerende kjøp av bolig?