Til innholdet

KONGSBERG - RAJE - Sjarmerende hytte med solfylte uteområder og godt turterreng - 3 soverom + hems med sengeplasser

Rajehøgda
Prisantydning 2 995 000 , -
Boligtype: Hytte
P-ROM: 70
BRA: 83 m²
Soverom: 3
Byggeår: 1990
Tomtareal: 1113 m²
Bestill salgsoppgave Last ned salgsoppgave

Visninger

søndag 9. oktober Kl 13.00 - 14.00
Søk om finansiering Legg inn bud her Visningspåmelding

Ansvarlig megler
Arnfinn H. Sørhaug

Arnfinn H. Sørhaug

Kort om eiendommen

Velkommen til Rajehøgda!

Hytta fremstår lun og god, med deilig terrasse og gode solforhold. Dette er helt klart en hytte som skal brukes året rundt!

Innvendig er det lagt opp til en sosial setting med åpen stue/kjøkken løsning hvor alle kan være sammen selv om noen er på kjøkkenet og noen koser seg med en varm kopp i sofaen. Soverommene har utnyttet arealene uten at det blir for trangt.

Raje byr på flotte turopplevelser både sommer og vinter. Hytta ligger slik at naturen med løyper og stier er lett tilgjengelig, og alt ligger til rette for å kunne skape gode utflukts opplevelser for hele familien.

Vi sees på visning!

Adresse

Rajehøgda 3618 Skollenborg

Adkomst

Se kartskisse i FINN.no-annonse for veibeskrivelse. Det vil bli skiltet med Z-Eiendom visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i etablert område for fritidsbebyggelse.

Nærområdet

Skrimområdet byr på flotte turopplevelser både sommer og vinter. Sommerstid er det idylliske badevann, gode fiskemuligheter (med fiskekort) og mye bær og sopp å finne.

Terrenget er hovedsakelig lett kupert, men tilbyr også krevende fjellpartier for den som måtte ønske det. Det er et omfattende merket løypenett, både sommer og vinter, hvor ca. 90 km skiløyper kjøres opp med to-spors-løypemaskin eller snøscooter med sportsetter. Vintrene er snøsikre rundt Skrimområdet, og løypenettet er blant de beste i Kongsberg. Løypene er en del av det regionale løypenettet som forbinder Vestfold med Hardangervidda. Turistforeningen har flere hytter innover i fjellområdet og det er fine utfluktsmuligheter til f.eks. "Styggemann", Skrimtoppen og Sveinsbuvarden som er kjente utsiktspunkter.

Fra Raje er det ca. 25 minutters kjørevei til Kongsberg Golfklubb og Skimore Kongsberg (skisenteret). Således er det ikke problematisk når de yngste søker mere fart og spenning enn det de flotte oppkjørte løypene i Skrimfjella kan by på. Alpinløypene i Kongsberg byr for øvrig på turer av varierende vanskelighetsgrad, slik at de fleste vil finne utfordringer som passer for alder, kondisjon eller dagsform. Alpinbakker finnes og så i Bergerbakken (Hvittingfoss) som nås på ca. 40 minutters biltur.

Se for øvrig vedlagte nabolagsprofil i prospektet.

Type, eierform og byggeår

Hytte Selveier, oppført i 1990

Bygninger og byggemåte

Fritidsbolig fra 1990.

Bygget er oppført på fjell. Det er grunnmur av lettklinkerblokker og punkter av betong/blokker, enkelte er skjulte. Det er varierende fall på terreng under bygget. Det er synlig fuktsikring langs mur, men det er ukjent om det finnes drenering.

Taket er tekket med asfaltshingel på undertak av rupanel. Vindskier og israfter er malt. Taktekking er lagt om i 2016, da på opprinnelig shingel. Taket over bodene er tekket med vanlig forhudningspapp, fra ca 2005. Det er takrenner av treverk, beslått i 2016. Nedløp og krave ved pipen er i lakkert stål. Ytterveggene er av bindingsverk kledd med tømmermannskledning. Det er en selvbærende, prefabrikkert takkonstruksjon. Vinduene og terrassedør er malte med 2 lags enkle glass i kobla ramme. Det er panelte dører til inngang og bod. Terrassen er oppført på støpte fundamenter av impregnerte bjelker og gulvbord.

Redskapsboden er  oppført på støpte fundamenter i 1995. Det er trebjelkelag med tregulv over, vegger av bindingsverk kledd med tømmermannskleding, og saltak tekket med asfaltpapp på undertak av rupanel. Vindu med kobla ramme, enkel fyllingsdør og innlagt strøm.

Innhold

Fritidsbolig: Stue/kjøkken , 3 Soverom, Gang , hygienerom, Bad med dusj, Hems, Isolert bod, Vedbod
Bod: Frittstående bod

Det er den faktiske bruken av rommet på markedsføringstidspunktet som er avgjørende. Bruken av rommet kan være i strid med byggeteknisk forskrift og/eller mangle godkjennelse hos kommunen for den aktuelle bruken.

Antall rom

Soverom: 3, Bad: 1, Antall rom: 4

Arealer og fordeling per etasje

Primærrom: 70 kvm, Bruksareal: 83 kvm

Fritidsbolig: 70/73 m² P-rom/BRA
Bod: 0/10 m² P-rom/BRA

Arealer er hentet fra tilstandsrapporten og er ikke kontrollmålt av megler.

Møblering / utstyr

Selges møblert/utstyrt etter nærmere avtale. Gjenstander av affeksjonsverdi og personlige ting medfølger ikke.

Standard

Fritidsbolig oppført i 1990.

Innvendig
Dette er en sjarmerenbde hytte m/flott beliggenhet. Den har furubord på gulvene, og på vegger og tak er det malt og umalt panel. Hytta har 3 soverom som utnytter plassen maksimalt. Det er satt inn en stor dobbeltseng på hovedsoverommet og familiekøyer på de to andre. Hytta har også en hems med 2 ekstra senger. I gangen finner vi bad med toalett, men det er også et ekstra hygienerom med vask og direkte utgang til baksiden av hytta. Veldig praktisk etter lange turer med et slags "vaskerom" å henge fra seg i.

Stue, kjøkken og spisestue er i en åpen løsning. Kjøkkenet er skilt av fra spisestuen med en halvøy med overskap. På denne måten er det godt med lagringsplass og arbeidsbenk på kjøkkenet. I stuen er det satt inn en elementpeis med lukket innsats, sotluken er i kryprom. Pipen er av lettklinkerblokker og ble kontrollert av feiervesen i 2019 uten anmerkninger.

Kjøkken
Det er satt inn innredning av heltre, skrog og fronter, med en høytrykkslaminert benkeplate og kum i rustfritt stål. Det er kjøleskap og komfyr med naturlig avtrekk fra kjøkken - luke på vegg. Komfyren er plassert rett under vindu slik at det også er mulig med ekstra ventilasjon hvis nødvendig.

Våtrom
Badet er fra 2020. Gulvet er antatt på trefiberplater med avrettningsmasse/støp, flislagt overflate og sokkelflis på veggen. Det er elektriske varmekabler i gulvet og sluket er i plast. Vegger og tak er av malt panel. Det er satt inn servant på underskap, wc og dusjkabinett. Eier har fått opplyst at det skal være
benytte smøremembran på gulvet, fiberforstekninger i alle hjørner og det skal være slukmansjett i sluket. Det er ikke dokumentasjon på dette utover muntlige opplysninger fra utførende. Rommet er ikke utført ihht krav til våtrom. Rommet er ikke bygget som komplett våtrom.

< b>Øvrig teknisk info om boligen (utdrag av tilstandsrapport):
Rør i rør system. Samlestokk og stoppekran plassert i kryprom. Filter på vanninntak. Ukjent når filter er byttet. Røranlegg installert i 2013/14. Det er avløpsrør av plast. Hytta har ventiler i vegger. Forøvrig naturlig ventilasjon. Varmtvannsbereder med kapasitet på 117 l. Elektrisk anlegg med skjult og åpent ledningsnett. Sikringspanel med automatsikringer. 40 amp hovedsikring og 6 fordelingskurser. Utv inntak med måler. Det er påvist brannslukker og brannvarsler.

Oppsummerte tilstandsgrader - fra tilstandsrapport

En tilstandsrapport er en utvidet teknisk rapport utarbeidet av en autorisert takstmann. Tilstandsrapporten gir en vurdering og beskrivelse av eiendommens byggverk og bygningsdeler som takstmannen har observert, og som normalt vil være av betydning ved salg av eiendommen. Den bygningssakkyndige undersøker rom og bygningsdeler slik det kommer frem av Forskrift til avhendingsloven. Det er opp til selger å avgjøre hvorvidt det skal innhentes slik rapport eller ikke ved salg av eiendom. Både tilstandsrapport og selgers egenerklæringsskjema følger som vedlegg til salgsoppgaven for denne eiendommen. Sammendraget viser avvikene ved boligen som har fått tilstandsgrad 2 (TG 2) eller 3 (TG 3). Se utdypende informasjon i tilstandsrapporten.

Boligen har tilstandsgrader oppsummert som følger;
-  8 stk tilstandsgrad 1 (TG1) - mindre eller moderate avvik.
-  3 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som ikke krever tiltak.
-  18 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som kan kreve tiltak, se mer info nedenfor.
-  5 stk tilstandsgrad 3 (TG3) - store eller alvorlige avvik, se mer info nedenfor.
 
Elementer hvor TG-2 tilstandsgrad er angitt som hovedvurdering, med kommentarer utover normal elde/slitasje/levetidsbetraktninger som kan kreve tiltak:

Utvendig - Taktekking: Vindskier har behov for vedlikehold. Ny shingel er ikke lagt opp under kledning i overgang til vegg. Stedvis har shingel løsnet fra underlaget. Dette spesielt mot øst.

Utvendig - Nedløp og beslag: Det er ikke tilfredsstillende bortledning av vann fra taknedløp ved grunnmur. Det mangler tilfredsstillende adkomst til pipe for feier. Vedlikeholdsbehov av tre renne og noe svetting i skjøter. Mangler takstige ut fra forskrifter. Begrenset behov. Vann fra nedløp bør føres bort fra områder som heller inn mot mur.

Utvendig - Takkonstruksjon/Loft: Det er fra loft/kryploft påvist indikasjoner på at det er punktering av dampsperre, som medfører svekket effekt av dampsperrefunksjonen. Noe ufullstendig tetting av synlig dampsperre. Anbefaler lufting i gavl mot syd.

Utvendig - Vinduer: Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke. Enkelte med noe vedlikeholdsbehov.

Utvendig - Dører: Det er påvist dører som er vanskelig å åpne eller lukke Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå.

Utvendig - Balkonger, terrasser og rom under balkonger: Rekkverket er for lavt i forhold til dagens krav til rekkverkshøyder. Noe skjevheter og vedlikeholdsbehov.

Innvendig - Etasjeskille/gulv mot grunn: Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Skjevheter i stue/kjøkken. En stubbloftplate er skadet i kryprom samt tilfeller av huller.

Innvendig - Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Innvendig - Krypkjeller: Det er manglende fuktsperre på bakken. Da det er noe fukt i grunn kan dette over tid være skadelig.

Innvendig - Innvendige dører: Det er påvist avvik som tilsier det bør foretas tiltak på enkelte dører.

Våtrom - Overflater vegger og himling - Bad: Det er uegnede materialer i våtsoner.

Våtrom - Overflater Gulv - Bad: Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er påvist avvik i krav til høydeforskjell/fall-løsning på våtrommet. Det er påvist avvik i fuger. Elastiske fuger er stedvis grove og ufagmessig utført. Varierende fall, stedvis svakt.

Våtrom - Ventilasjon - Bad: Rommet har kun naturlig ventilasjon. Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.

Kjøkken - Avtrekk - Stue/kjøkken: Det er manglende forsert mekanisk avtrekk fra kokesone i kjøkken.

Tekniske installasjoner - Vannledninger: Det er påvist ufagmessig utførelse av vannledninger. Pvc rør er koblet direkte på varmtvannsbereder. Kontrollere filter

Tomteforhold - Drenering: Mer enn halvparten av forventet levetid på drenering er overskredet. Mangler topplist. Noe fukt registrert i kryprom.

Tomteforhold - Utvendige vann- og avløpsledninger: Det foreligger ingen dokumentasjon på vannkvaliteten på brønnvannet.

 
Elementer hvor TG-3 tilstandsgrad er angitt som hovedvurdering, med kommentarer med kraftige tegn på forhold som man må regne med trenger utbedring straks eller innen kort tid (evt. funksjonssvikt eller sammenbrudd):

Utvendig - Taktekking - Boder: Det er påvist skader eller avvik på selve taktekkingen. Feil type papp. Utett.

Utvendig - Utvendige trapper: Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper. Det er ikke montert rekkverk. Noe vedlikeholdsbehov. Mangler rekkverk på en side.

Våtrom - Sluk, membran og tettesjikt - Bad: Det er ikke tilfredsstillende membran/tettesjikt på våtrommet. Det er ikke membran på vegger i våt sone. Ingen synlige mansjetter på rørgjennomføringer i gulvet. Slukmansjett ikke synlig pga flislim etc.

Tekniske installasjoner - Branntekniske forhold: Det er påvist brannslukker og brannvarsler.

Tomteforhold - Terrengforhold: Terreng faller inn mot bygning. Heller inn mot mur på sydsiden. Noe fukt registert i grunn under hytta.


Det vises forøvrig til rapportens øvrige beskrivelser med detaljer og tilstandsvurderinger som er del av PDF-salgsoppgave som må leses før inngivelse av bud

Oppvarming

… ellers øvrig elektrisk oppvarming.

Parkering

Parkering utenfor tomten. For øvrig gjelder kommunale/lokale bestemmelser for parkering i terreng/nærområde.

Areal og eierform

Areal: 1 113 kvm, Eierform: Eiet tomt

Tomt og hage

Dels naturtomt og noe plenarealer. Parkering utenfor tomten.

Det kan være mulighet for å kjøpe ubebygd nabotomt (Gnr. 53 Bnr. 56). Kontakt megler for mer informasjon.

Eier

Sonja Helene Andersen

Vei, vann og avløp

Adkomst via felles privat vei inn i hyttefeltet med betalingsbom.
Privat borehull.Avløp tilknyttet privat anlegg i området.

Reguleringsforhold

Kommuneplan/Kommunedelplan:
Eiendommen ligger i område som i kommuneplanen/kommunedelplanen ( Id KPLAN2020) er avsatt til LNRF areal for nødvendige tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag,Nåværende (Delareal 5 m², Områdenavn L), Bevaring naturmiljø (Delareal 1113 m², KPHensynsonenavn [2), Fritidsbebyggelse,Nåværende (Delareal 1072 m², Områdenavn BFR), og  Fritidsbebyggelse,Framtidig  (Delareal 36 m², Områdenavn BFR). Kommuneplanens arealdel 2020 - 2030 (vedtatt 22.06.2022).

Gjeldende regulering:
Eiendommen ligger i område som reguleres av Id 434R, Rajehøgda (18.06.2014), reguleringsformål; ritidsbebyggelse-frittliggende.

 Bebyggelsesplan:
Eiendommen eller del av eiendommen omfattes ikke av en bebyggelsesplan etter eldre plan og bygningslov.

 Midlertidig forbud mot tiltak:
Eiendommen eller del av eiendommen ligger ikke innenfor et område med nedlagt midlertidig forbud mot tiltak.

Regulering under arbeid:
Det er ikke igangsatt planleggingsarbeider på et område som berører/inkluderer eiendommen.

Planforslag
Det eksisterer ikke planforslag som berører eiendommen.

Alle opplysninger fra Kongsberg kommune.

Ferdigattest

Boligen har ikke ferdigattest, men det foreligger godkjente byggetegninger.

Lovlighet:
Fritidsbolig: Det foreligger godkjente og byggemeldt tegninger, men de stemmer ikke med dagens bruk; ominnredning av rom og oppføring av boder.
Redskapsbod: Det foreligger ikke tegninger. Eier opplyser at tiltaket ikke var søknadspliktig på oppføringstidspunktet.

Prisantydning

2 995 000,-

Beregnet totalkostnad

2 995 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 000,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 172,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) 74 870,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 995 000,-)) -------------------------------------------------------- 88 212,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 3 083 212,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Betalingsbetingelser

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler, på meglers klientkonto, senest på siste virkedag før overtagelsen finner sted.

Takst / tilstandsrapport

Utført av : Anders Auen Takstdato : 29.08.2022 Formuesverdi : 495 000,-

Energiforbruk og energimerking


Energiforbruk av strøm pr. år er beregnet til  7404 kWh. Forbrukstall er innhentet fra Glitre Energi Nett AS og er snittforbruk over de tre seneste år og gir kun en indikasjon av forbruk gitt dagens situasjon. Endring av forbruk må forventes utfra ny eiers forbruksmønster og aksepteres av kjøper. Strømforbruk/energiforbruk vil variere blant annet avhenge av antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur, forbruksmønster etc.

Kommunale avgifter

Kr. 2 090,24 pr. år Fakturert beløp i 2021. Kommunale gebyrer er en kombinasjon av forskudd, abonnement og enkeltgebyrer fakturert etter levert tjeneste. Tjenestene vil normalt ha en prisøkning hvert år.

Andre utgifter:
Årskort vei p.t. kr. 2.300,-
Brøyting internveieer/gårdsplass, p.t. kr. 4.050,-
Vann og avløp (gjelder kun kloakk) p.t. kr. 5.312,-
Privat vannforsyning, p.t.ca. kr. 300,-

Formuesverdi - tidligere omtalt som ligningsverdi

Ligningsverdi dersom eiendommen benyttes som primærbolig:495 000,-
Ligningsverdi dersom boligen benyttes som sekundærbolig: ,-

Oppgitte beløp er innhentet fra Skatt sør og er senest kjente verdi som er pr. inntektsåret 2020.

Konsesjon/odel

Eiendommen er ikke konsesjons- eller odelsbelagt.

Oppgjør

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted. Opptjente renter utover 1/2 R, tilfaller selger.

Meglers vederlag (betales av selger):

Tilrettelegging (Kr.15 950)
Tingl. hjemmelserklæring - Statens Kartverk (Kr.585)
Garantiforsikringspremie (Kr.2 950)
Provisjon (kr. 61 250,-)

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Sødeberg&Partners/HDI GLOBAL SPECIALITY SE, som dekker selgers mangelsansvar etter avhendingsloven. Forsikringen gjelder fra budaksept, dersom det er mindre enn 12 måneder til overtagelse. Er det mer enn 12 mnd. til overtagelse, gjelder forsikringen først fra overtagelse. Dersom det ikke blir avtalt overtagelsesdato samtidig med budaksept, gjelder forsikringen først fra overtagelsen. Forsikringen dekker ansvar begrenset til eiendommens salgssum, dog begrenset oppad til kr. 10 millioner. Forsikringen løper i perioden kjøper kan reklamere, dog maksimalt 5 år fra overtagelse av eiendommen. Unntak fra forsikringsdekningen er inntatt som standard tekst i egenerklæringen. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring, som er vedlagt salgsoppgaven. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring. Egenerklæringen er lagt ved salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Z Eiendom as formidler Boligkjøperforsikring Fra HELP Forsikring AS. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.
Egenandel kr 4 000,- påløper i tvistesaker. Du kan ta kontakt med megler for å få informasjon om boligkjøperforsikring eller lese mer på help.no. Forsikringen tilbys kun til privatpersoner som kjøper eiendom til eget eller nærmeste families bruk, og det er en forutsetning at kjøpsavtalen reguleres av avhendingsloven. Ved kjøp av landbrukseiendom/småbruk, er det kun forhold til tilknyttet til våningshuset som omfattes av forsikringen. For nærmere detaljer henvises det til forsikringsvilkårene. Megler mottar kostnadsrefusjon fra Help.

Andre opplysninger

Det er ikke innhentet særskilte opplysninger om evt pålegg fra e-verk eller brann/feievesen.

Eier av Knr:3006 Gnr:53 Bnr:1 ønsker ikke å benytte seg av den tinglyste forkjøpsretten i dette tilfellet.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av BankID.

Finansiering

Z Eiendom as setter deg gjerne i forbindelse med en dyktig finansiell rådgiver i Sparebank1 Sørøst-Norge. Kontakt din megler om dette.

Tinglyste rettigheter og servitutter

Det er innhentet kopi av servitutter som kan være av interesse å lese innen budgivning. Disse kan lastes ned fra internett eller be om kopi fra megler.

Heftelser som skal følge eiendommen:
Dagboknr. 4458-2/26, tinglyst 13.08.1990 - Forkjøpsrett  
Rettighetshaver: Knr:3006 Gnr:53 Bnr:1

Rettigheter på andre eiendommer

Rettigheter på 3006-53/1
Rettigheter i eiendomsrett

Dagboknr. 4458-3/26, tinglyst 13.08.1990 - Bestemmelse om veg  
rettighetshaver:Knr:3006 Gnr:53 Bnr:51  
Bestemmelse om parkeringsplass
Med flere bestemmelser

Eiendommen selges med de tinglyste heftelser/servitutter som påhviler eiendommen. Det vil kun være selgers eventuelle pengeheftelser som vil bli slettet. Kjøper bekrefter å være kjent med og aksepterer at øvrige heftelser/servitutter vil bli stående på eiendommen. Det er kjøpers ansvar å sørge for at hans bankforbindelse blir gjort kjent med disse forhold og at kjøpers eventuelle lån for kjøp av eiendommen, er gitt på disse vilkår.

Finn.no: Visningstekst

Vi må vite på forhånd om du kommer ved annonsert fellesvisning og ber deg ta kontakt i god tid før annonsert tidspunkt for å avtale visning på angitt dag. Bruk "visningspåmelding" i FINN-annonsen for påmelding. Husk å bestille salgsoppgaver digitalt så er du godt forberedt. Visninger hvor det ikke er påmeldte senest 2 timer før annonsert visning, vil ikke bli avholdt.

Overtagelse

Avklares i forbindelse med budgivning.

Lovanvendelse

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Lov om hvitvasking

I henhold til Lov av 6. mars 2009 nr. 11 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering(Hvitvaskingloven) er megler forpliktet til å gjennomføre legitimasjonskontroll. Dette innebærer blant annet plikt for meglerforetaket til å foreta kundekontroll av begge parter i handelen, herunder plikt til å foreta kontroll av reelle rettighetshavere der kjøper (budgiver) opptrer på vegne av andre enn seg selv. Endelig kundekontroll av kjøper skjer senest på kontraktsmøtet. Dersom kundekontroll ikke kan gjennomføres, kan ikke meglerforetaket bistå med gjennomføring av handelen, herunder foreta oppgjør. Meglerforetaket er videre forpliktet til å rapportere «mistenkelig transaksjoner» til Økokrim. Med «mistenkelige transaksjon» menes transaksjon som mistenkes å involvere utbytte fra straffbar handling eller som skjer som ledd i terrorfinansiering. Manglende mulighet for kundekontroll kan også være et forhold som gjør transaksjonen mistenkelig. Det kan ikke gjøres ansvar gjeldene mot meglerforetaket som følge av at meglerforetaket overholder sine plikter etter Hvitvaskingsloven.

Oppdragsansvarlig

Z Eiendom AS
Postboks 55
3106 Nøtterøy
Foretaksregistrert org.nr.: 988024082
Laster kart..

Arnfinn H. Sørhaug

Eiendomsmegler MNEF / Partner

Har du spørsmål angående eiendommen?

Kontakt Arnfinn H. Sørhaug

Trenger du hjelp vedrørerende kjøp av bolig?