Til innholdet

KONGSBERG - SKRIM - Fantastisk hytte med god planløsning og utestue med peis. 3 sov. 6 sengepl. 1 bad.

Hagaåsen 78
Prisantydning 2 950 000 , -
Boligtype: Hytte
P-ROM: 67
BRA: 69 m²
Soverom: 3
Byggeår: 1982
Tomtareal: 0 m²
Bestill salgsoppgave Last ned salgsoppgave

Visninger

søndag 5. mars Kl 15.15 - 16.15
Søk om finansiering Legg inn bud her Visningspåmelding

Ansvarlig megler
Arnfinn H. Sørhaug

Arnfinn H. Sørhaug

Kort om eiendommen

Velkommen til Hagaåsen!

Fantastisk familiehytte med mange sengeplasser, god planløsning og flere uteplasser med og uten tak hvor familie og venner kan nyte alt Skrim har å by på. Tomta har sol fra tidlig morgen til sent på kvelden. På vinteren er det skiløyper i umidelbar nærhet og på høsten plukker du liter på liter med blåbær på egen tomt. Igletjern ligger like ved og brukes som badeplass om sommeren og skøytebane om vintere. Det er en særdeles koselig utestue med peis bygget med naturstein og gammel tømmer som innbyr til hyggelige stunder.

Hytta er godt vedlikeholdt og pusset opp i en farge palet som er moderne og behagelig. Hytta fremstår som lun og fint innredet, som skal inspirere til kos og hygge.

Velkommen på visning!

Adresse

Hagaåsen 78 3648 Passebekk

Adkomst

Se kartskisse i FINN.no-annonse for veibeskrivelse. Det vil bli skiltet med Z-Eiendom visningsskilt i forbindelse med fellesvisninger.

Beliggenhet

Eiendommen ligger i Hagaåsen som er et veletablert område for fritidsbebyggelse.  Nært til turterreng og skiløypenettverk i umiddelbar nærhet. Det er en solrik tomt med sol fra morgen til kveld som kan nytes godt fra de mange uteplassene. Sommer og høst halvåret byr på gode muligheter til å plukke både blåbær, tyttebær,  multer  og sopp i nærområdet.

Nærområdet

Skrim byr på flotte turopplevelser både sommer og vinter. Sommerstid er det idylliske badevann, gode fiskemuligheter (med fiskekort) og mye bær og sopp å finne.

Terrenget er hovedsakelig lett kupert, men tilbyr også krevende fjellpartier for den som måtte ønske det. Det er et omfattende merket løypenett, både sommer og vinter, hvor ca. 90 km, skiløyper kjøres opp med to-spors-løypemaskin eller snøscooter. Vintrene er snøsikre på Skrim, og løypenettet er blant de beste i Kongsberg. Løypene er en del av det regionale løypenettet som forbinder Vestfold med Hardangervidda. Turistforeningen har flere hytter innover i fjellområdet og det er fine utfluktsmuligheter til f.eks. "Styggemann" som er et kjent utsiktspunkt.

Fra Skrim er det ca. 40 minutters kjørevei til golfbane og skisenteret i Kongsberg. Således er det ikke problematisk når de yngste søker mere fart og spenning enn de flotte oppkjørte løypene i Skrimfjella kan by på. Alpinløypene i Kongsberg byr for øvrig på turer av varierende vanskelighetsgrad, slik at de fleste vil finne utfordringer som passer for alder, kondisjon eller dagsform. Alpinbakker finnes og så i Bergerbakken (Hvittingfoss) som nås på ca. 30 minutters biltur.

Klikk deg inn på VisitSkrim sin youtube kanal for flotte videoer, både sommer som vinter! Se for øvrig mer informasjon på www.visitskrim.no.
Link (kopieres til nettleser): https://www.youtube.com/channel/UCaaMM-bGEJjO5yrq-2s3mZw


Se for øvrig vedlagte nabolagsprofil i prospektet.

Type, eierform og byggeår

Hytte Selveier, oppført i 1982, modernisert i 2018

Bygninger og byggemåte

Fritidsbolig oppført i 1982. Tilbygg med utvidelse av soverom oppført i 2018. Samme år ble tak lagt om og deler av eldste kledning byttet.

Det er byggegrunn av fjell med pilarer og lettklinkerblokker ansatt på støpte fundamenter eller fjell. Det er etter 2012 byttet enkelte av disse samt at det ble oppført murer mellom pilarene.

Ytterveggene er av bindingsverk som er kledd utvendig med tømmermanskledning. Deler av veggene fra byggeåret fikk ny kledning i 2018. Det er selvbærende takkonstruksjon med undertak av rupanel med duk og lufting i gavler. Hovedloftet er ikke tilgjengelig. Taket er tekket med lakkerte/plastbelagte profilerte stålpanner. Vindskier er beiset mens israftene er av beslag. Ved omkledning ble det lagt ny undertaks duk slisser og lekter. Renner, nedløp og beslag er av lakkert/plastbelagt stål - hovedsakelig fra 2018.

Vinduene er av treverk med 2 lag enkle glass i kobla ramme, både fra byggeår og fra 2018. Ytterdøren er panelt og terassedøren har 2 lags glass - fra 1997.

Terrassen, oppført etter 2012, er bygget på fundamenter av blokker/støpte fundamenter med impregnerte bjelker og gulvbord. Rekkverket er av beiset treverk. Da terrassen er tett gir dette godt med lagringsplass under terrassen.

Det er vannledning av plast(pel) og avløpsledning av plast - begge med varmekabel. Vann og avløp er koblet på privat fellesanlegg i området.(andelslag). Stoppekran og kvernpumpe i oppvarmet rom under hytta. VVS anlegget er fra 2014. EL anlegg noe oppgradert i 2014 med bl.a. nytt sikringspanel og inntak.

Byggetegninger
Det er pr. 25.11.22 fattet vedtak om tillatelse til endring som omfatter utvidelse av terrasser. Det foreligger vedtak om ferdigattest datert 28.11.22. Se vedlegg i salgsoppgave for mer informasjon.

Innhold

Fritidsbolig: Bad, Stue/kjøkken, Gang, Soverom, Soverom 2, Soverom 3, Bod

Det er den faktiske bruken av rommet på markedsføringstidspunktet som er avgjørende. Bruken av rommet kan være i strid med byggeteknisk forskrift og/eller mangle godkjennelse hos kommunen for den aktuelle bruken.

Antall rom

Soverom: 3, Bad: 1, Antall rom: 4, Antall senger: 6

Arealer og fordeling per etasje

Primærrom: 67 kvm, Bruksareal: 69 kvm

Møblering / utstyr

Selges noe møblert/utstyrt etter nærmere avtale. Gjenstander av affeksjonsverdi og personlige ting medfølger ikke.

Jacuzzi (Sundance spa cameo 880,  2008 Modell, ny pris 240 000 kr - opplysninger om karet er hos Sundance. Spabadene har en levetid på 25 år) gis bort til kjøper uten ekstra kostnad. Selger opplyser om at de har skrudd ned temperaturen når de ikke er der, samt at det kan vinter dreneres og støpsle trekkes ut. Det finnes mer informasjon om vinterkonservering av massasjebadet på Sundance dine hjemmesider.

Standard

Fritidsbolig oppført i 1982, modernisert i 1997, 2012, 2014 og 2018. Hytta er pusset opp i en lun og naturlig fargepalett som skal inspirere til kos og hygge .

Innvendig
Inne i hytta er det lagt heltregulver, laminat og fliser. Veggene og himlingen består av malt/umalt panel. Det er tre bjelkelag med stubbloff. Det er ikke gjort noen unormale oppdagelser i forbindelse med fuktmåling. Pipen er av lettklinkerblokker og det er sotluke mot kjøkkenet. Peisovnen ble montert rundt 2014. Innvending har hytta malte fyllingsdører. Strøm forbruket kan være lavt da vedovnen holder hele hytta varm.

Kjøkken
Kjøkkenet ble satt inn i 2014, brukt. Det er innredning med folierte skrog og finerte fronter med en høytrykkslaminert benkeplate og kum i rustfritt stål. Deler av vegg over benken er fliselagt og det er integrert koketopp og komfyr. Ventilator har avtrekk ut av hytta. I tillegg er det oppvaskmaskin og kjøleskap, men disse er ikke integrerte.

Våtrom
Badet fremstår som et tradisjonelt hyttebad. Det er ikke bygget etter forskrifter gjeldende på oppføringstidspunktet. Badet har fliselagt gulv med smøremembran, varmekabler og sluk i plast. Vegger og tak er dekket med malt panel. Det er satt inn innredning med servant, et vegghengt wc og dusjkabinett. Det er ventil på yttervegg. Badet er oppført som egeninnsats og gulvet i badet ligger under nivå på tilstøtende rom. Himling under er tilgjengelig, og det er ikke registrert fukt ved sluk (målt 8%), hulltaking er derfor ikke utført.

Øvrig teknisk info om boligen (utdrag av tilstandsrapport):
Vannrør av kobber og plast. Stoppekran i rom under bad. Det er avløpsrør av plast. Boligen har ventiler i vegger. Forøvrig naturlig ventilasjon. Varmtvannsbereder med kapasitet på ca 120 l. Elektrisk anlegg med skjult og åpent ledningsnett. Sikringsskap med automatsikringer. 32 amp hovedsikring og 9 fordelingskurser. I tillegg flere i reserve. I 2014 ble det montert nytt sikringsskap/panel og nytt inntak. Det er påvist brannslukker og brannvarsler.

Oppsummerte tilstandsgrader - fra tilstandsrapport

En tilstandsrapport er en utvidet teknisk rapport utarbeidet av en autorisert takstmann. Tilstandsrapporten gir en vurdering og beskrivelse av eiendommens byggverk og bygningsdeler som takstmannen har observert, og som normalt vil være av betydning ved salg av eiendommen. Den bygningssakkyndige undersøker rom og bygningsdeler slik det kommer frem av Forskrift til avhendingsloven. Det er opp til selger å avgjøre hvorvidt det skal innhentes slik rapport eller ikke ved salg av eiendom. Både tilstandsrapport og selgers egenerklæringsskjema følger som vedlegg til salgsoppgaven for denne eiendommen. Sammendraget viser avvikene ved boligen som har fått tilstandsgrad 2 (TG 2) eller 3 (TG 3). Se utdypende informasjon i tilstandsrapporten.

Boligen har tilstandsgrader oppsummert som følger;
-  17 stk tilstandsgrad 1 (TG1) - mindre eller moderate avvik.
-  2 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som ikke krever tiltak.
-  7 stk tilstandsgrad 2 (TG2) - avvik som kan kreve tiltak, se mer info nedenfor.
-  2 stk tilstandsgrad 3 (TG3) - store eller alvorlige avvik, se mer info nedenfor.
 
Elementer hvor TG-2 tilstandsgrad er angitt som hovedvurdering, med kommentarer utover normal elde/slitasje/levetidsbetraktninger som kan kreve tiltak:
Utvendig - Dører: Det er påvist utetthet/åpning mellom dørblad og dørkarm. Dvs. at kald trekk kan oppstå. Liten glipe ved inngangsdør. Utv på terrassedør er det bobler i maling. Den har også behov for justering. Ut fra alder begrenset isoleringsevne.

Innvendig - Radon: Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.

Innvendig - Pipe og ildsted: Avstanden mellom ildstedet og brennbart materiale er for liten. Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe. Ca 4 cm for kort avstand fra åpning ildsted til tregulv.

Våtrom - Overflater vegger og himling - Bad: Det er uegnede materialer i våtsoner.

Våtrom - Overflater Gulv - Bad: Det er påvist avvik i fallforhold til sluk i forhold til krav i forskrift på byggetidspunktet. Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm. Tilnærmet flatt uten fall.

Våtrom - Ventilasjon - Bad: Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør. Rommet har kun naturlig ventilasjon. Rommet har kun naturlig avtrekk.

Tomteforhold - Terrengforhold: Det er helling mot hytta fra siden mot nord. Vann har mulighet til å renne igjennom. Det er gjort tiltak slik at minst mulig vann skal hope seg opp under hytta. Slisser laget i fjellet. Avløp i murer. Deler av jordsmonn fjernet samt lagt avløp fra nordsiden i rør. Mindre mengder vann registret. Bemerkes at det de siste dager har vært mye nedbør.

 
Elementer hvor TG-3 tilstandsgrad er angitt som hovedvurdering, med kommentarer med kraftige tegn på forhold som man må regne med trenger utbedring straks eller innen kort tid (evt. funksjonssvikt eller sammenbrudd):
Utvendig - Terrasse mot øst: Det er ikke montert rekkverk.

Våtrom - Sluk, membran og tettesjikt - Bad: Det er ikke membran/tettesjikt på våtrommet. Rommet er et våtrom hvor det ved etablering var krav om "uavhengig kontroll", men det foreligger ingen dokumentasjon på at det er utført "uavhengig kontroll". Gulv har tett sjikt med oppkant. Manglende membran er på vegger i våt sone. Ingen dokumentasjon.

Det vises forøvrig til rapportens øvrige beskrivelser med detaljer og tilstandsvurderinger som er del av PDF-salgsoppgave som må leses før inngivelse av bud

Oppvarming

Vedovn, varmekabler på badet ellers øvrig elektrisk oppvarming.

Parkering

Parkering i egen gårdsplass. For øvrig gjelder kommunale/lokale bestemmelser for parkering i terreng/nærområde.

Areal og eierform

Eierform: Punktfestetomt, Festeavgift: 5325

Festetomt hvor grunneier/bortfester er Hans Erling Ruud
  
  • Årlig festeavgift kr 5325,-
  • Neste regulering av festeavgift er 2032
  • Festekontrakten utløper: Løper videre etter tfl. §33
  • Er rett til fornyelse
  • Festeavgiften reguleres etter konsumprisindeks
  • Bortfester ønsker ikke å benytte forkjøpsretten
  • Mulighet for innløsing av festetomten? Ja

Festekontrakt - vilkår er tinglyst den 31.12.12 med dagboknr. 1103971-2/200 som en pengeheftelse i festerett og følger vedlagt i salgsoppgaven.

Tomt og hage

Det er en solrik tomt med sol fra morgen til kveld som kan nytes godt fra de mange uteplassene.
Hovedsakelig naturtomt med gruset gårdsplass.

Eier

Eivind Ingvaldsen Janne Ingvaldsen

Vei, vann og avløp

Felles privat vei inn i hyttefeltet. Bomvei fra offentlig vei.
Vann tilknyttet privat anlegg i området.
Helårs privat kloakk/avløp med koblet tilknytning til Skrim Vann og Avløpsselskap AS.

Reguleringsforhold

Kommuneplan/Kommunedelplan:
Eiendommen ligger i område som i kommuneplanen/kommunedelplanen er avsatt til Fritidsbebyggelse,Nåværende // Kommuneplan (22.06.2022)

Gjeldende regulering:
Eiendommen ligger i område som reguleres av Id 343R, Omholtfjell (11.03.2009), reguleringsformål; Fritidsbebyggelse.

 Bebyggelsesplan:
Eiendommen eller del av eiendommen omfattes ikke av en bebyggelsesplan etter eldre plan og bygningslov.

 Midlertidig forbud mot tiltak:
Eiendommen eller del av eiendommen ligger ikke innenfor et område med nedlagt midlertidig forbud mot tiltak.

Regulering under arbeid:
Det er ikke igangsatt planleggingsarbeider på et område som berører/inkluderer eiendommen.

Planforslag:
Det eksisterer ikke planforslag som berører eiendommen.

Alle opplysninger fra Kongsberg kommune.

Ferdigattest

Det er pr. 25.11.22 fattet vedtak om tillatelse til endring som omfatter utvidelse av terrasser. Det foreligger vedtak om ferdigattest datert 28.11.22. Se vedlegg i salgsoppgave for mer informasjon.

Prisantydning

2 950 000,-

Beregnet totalkostnad

2 950 000,- (Prisantydning) Omkostninger 12 000,- (Boligkjøperforsikring HELP (valgfritt)) 73 750,- (Dokumentavgift (forutsatt salgssum: 2 950 000,-)) 172,- (Pantattest kjøper) 585,- (Tingl.gebyr pantedokument) 585,- (Tingl.gebyr skjøte) -------------------------------------------------------- 87 092,- (Omkostninger totalt) -------------------------------------------------------- 3 037 092,- (Totalpris inkl. omkostninger) NB: Regnestykket forutsetter at det kun tinglyses ett pantedokument og at eiendommen selges til prisantydning.

Betalingsbetingelser

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler, på meglers klientkonto, senest på siste virkedag før overtagelsen finner sted.

Takst / tilstandsrapport

Utført av : Anders Auen Takstdato : 09.11.2022 Formuesverdi : 570 900,-

Energiforbruk og energimerking

Oppvarmingskarakter Oransje - Energikarakter G

Energiforbruk av strøm pr. år er beregnet til  9700 kWh. Forbrukstall er innhentet fra Glitre Energi AS og er snittforbruk over de tre seneste år og gir kun en indikasjon av forbruk gitt dagens situasjon. Endring av forbruk må forventes utfra ny eiers forbruksmønster og aksepteres av kjøper. Strømforbruk/energiforbruk vil variere blant annet avhenge av antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur, forbruksmønster etc.

Forsikring

Gjensidige Premie: 3351

Kommunale avgifter

Kr. 2 090 pr. år Fakturert beløp i 2021. Løpende gebyr brukes for å fordele en årlig kostnad på flere innbetalinger. Dekker Hytterenovasjon og Feie- og tilsynsavg. fritid.

Andre utgifter:
Frivillig løypekjøring.
Skrim hytteeierforening (frivillig) kr 350,-

Formuesverdi - tidligere omtalt som ligningsverdi

Ligningsverdi dersom eiendommen benyttes som primærbolig:570 900,-
Ligningsverdi dersom boligen benyttes som sekundærbolig: ,-

Oppgitte beløp er innhentet fra Skatt sør og er senest kjente verdi som er pr. inntektsåret 2020.

Konsesjon/odel

Eiendommen er ikke konsesjons- eller odelsbelagt.

Oppgjør

Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted. Opptjente renter utover 1/2 R, tilfaller selger.

Meglers vederlag (betales av selger):

Tilrettelegging (Kr.16 950)
Tingl. hjemmelserklæring - Statens Kartverk (Kr.585)
Garantiforsikringspremie (Kr.2 950)
Provisjon (kr. 60 625)

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring i Sødeberg&Partners/HDI GLOBAL SPECIALITY SE, som dekker selgers mangelsansvar etter avhendingsloven. Forsikringen gjelder fra budaksept, dersom det er mindre enn 12 måneder til overtagelse. Er det mer enn 12 mnd. til overtagelse, gjelder forsikringen først fra overtagelse. Dersom det ikke blir avtalt overtagelsesdato samtidig med budaksept, gjelder forsikringen først fra overtagelsen. Forsikringen dekker ansvar begrenset til eiendommens salgssum, dog begrenset oppad til kr. 10 millioner. Forsikringen løper i perioden kjøper kan reklamere, dog maksimalt 5 år fra overtagelse av eiendommen. Unntak fra forsikringsdekningen er inntatt som standard tekst i egenerklæringen. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring, som er vedlagt salgsoppgaven. Kjøper har plikt til å gjøre seg kjent med selgers egenerklæring. Egenerklæringen er lagt ved salgsoppgaven.

Boligkjøperforsikring

Z Eiendom as formidler Boligkjøperforsikring Fra HELP Forsikring AS. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.
Egenandel kr 4 000,- påløper i tvistesaker. Du kan ta kontakt med megler for å få informasjon om boligkjøperforsikring eller lese mer på help.no. Forsikringen tilbys kun til privatpersoner som kjøper eiendom til eget eller nærmeste families bruk, og det er en forutsetning at kjøpsavtalen reguleres av avhendingsloven. Ved kjøp av landbrukseiendom/småbruk, er det kun forhold til tilknyttet til våningshuset som omfattes av forsikringen. For nærmere detaljer henvises det til forsikringsvilkårene. Megler mottar kostnadsrefusjon fra Help.

Andre opplysninger

Det er ikke innhentet særskilte opplysninger om evt pålegg fra e-verk eller brann/feievesen.

Integrerte hvitevarer medfølger i handelen. Øvrige hvitevarer medfølger ikke i handelen, med mindre det klart fremgår av prospektet hvilke hvitevarer som medfølger.

Budgivning

Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av BankID.

Finansiering

Z Eiendom as setter deg gjerne i forbindelse med en dyktig finansiell rådgiver i Sparebank1 Sørøst-Norge. Kontakt din megler om dette.

Tinglyste rettigheter og servitutter

Det er innhentet kopi av servitutter som kan være av interesse å lese innen budgivning. Disse kan lastes ned fra internett eller be om kopi fra megler.

Det er innhentet kopi av servitutter som kan være av interesse å lese innen budgivning. Disse kan lastes ned fra internett eller be om kopi fra megler.

Heftelser som skal følge eiendommen:
Dagboknr. 1103971-2/200, tinglyst 31.12.2012 - Festekontrakt - vilkår  
gjelder fra dato: 01.12.2012
TOMTEVERDI: NOK 300.000
ÅRLIG FESTEAVGIFT: NOK 4.000
Pant for forfalt festeavgift
Gjelder feste
Gjelder denne registerenheten med flere

Eiendommen selges med de tinglyste heftelser/servitutter som påhviler eiendommen. Det vil kun være selgers eventuelle pengeheftelser som vil bli slettet. Kjøper bekrefter å være kjent med og aksepterer at øvrige heftelser/servitutter vil bli stående på eiendommen. Det er kjøpers ansvar å sørge for at hans bankforbindelse blir gjort kjent med disse forhold og at kjøpers eventuelle lån for kjøp av eiendommen, er gitt på disse vilkår.

Finn.no: Visningstekst

Vi må vite på forhånd om du kommer ved annonsert fellesvisning og ber deg ta kontakt i god tid før annonsert tidspunkt for å avtale visning på angitt dag. Bruk "visningspåmelding" i FINN-annonsen for påmelding. Husk å bestille salgsoppgaver digitalt så er du godt forberedt. Visninger hvor det ikke er påmeldte senest 2 timer før annonsert visning, vil ikke bli avholdt.

Overtagelse

Avklares i forbindelse med budgivning. Mulighet for rask overtagelse.

Lovanvendelse

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring. Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene. Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud. Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.

Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm. Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel). Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen «som den er», og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Lov om hvitvasking

I henhold til Lov av 6. mars 2009 nr. 11 om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering(Hvitvaskingloven) er megler forpliktet til å gjennomføre legitimasjonskontroll. Dette innebærer blant annet plikt for meglerforetaket til å foreta kundekontroll av begge parter i handelen, herunder plikt til å foreta kontroll av reelle rettighetshavere der kjøper (budgiver) opptrer på vegne av andre enn seg selv. Endelig kundekontroll av kjøper skjer senest på kontraktsmøtet. Dersom kundekontroll ikke kan gjennomføres, kan ikke meglerforetaket bistå med gjennomføring av handelen, herunder foreta oppgjør. Meglerforetaket er videre forpliktet til å rapportere «mistenkelig transaksjoner» til Økokrim. Med «mistenkelige transaksjon» menes transaksjon som mistenkes å involvere utbytte fra straffbar handling eller som skjer som ledd i terrorfinansiering. Manglende mulighet for kundekontroll kan også være et forhold som gjør transaksjonen mistenkelig. Det kan ikke gjøres ansvar gjeldene mot meglerforetaket som følge av at meglerforetaket overholder sine plikter etter Hvitvaskingsloven.

Oppdragsansvarlig

Z Eiendom AS
Postboks 55
3106 Nøtterøy
Foretaksregistrert org.nr.: 988024082
Laster kart..

Arnfinn H. Sørhaug

Eiendomsmegler MNEF

Har du spørsmål angående eiendommen?

Kontakt Arnfinn H. Sørhaug

Trenger du hjelp vedrørerende kjøp av bolig?